снимки: Булфото Пълноводността на Луда Камчия вече е само спомен. Трябва

...
снимки: Булфото Пълноводността на Луда Камчия вече е само спомен. Трябва
Коментари Харесай

Репортаж на Булфото: Пълноводната река Луда Камчия е само спомен и сухият режим наближава

снимки: Булфото 

Пълноводността на Луда Камчия към този момент е единствено спомен. Трябва да вали с месеци, с цел да се изпълнят язовирите. Само за година и половина, по-голямата част от язовира " Цонево " към този момент е изчезналa, а Луда Камчия, която се влива в него на към километър от селото до естествения феномен " Чудните скали ", понастоящем може да се прескочи. Това сподели в собствен репортаж от мястото организация " Булфото ".

За локалните обяснението е, че реката се изпуска на санитарния най-малко от питейния язовир " Камчия ", с цел да го цялостни. Той е в надалеч по-рискова зона. Водата и там обаче спада с всеки минал ден. Притокът е доста по-малък от размера на дневния разход.



От бент. " Камчия " излиза 180 пъти повече вода, в сравнение с влиза, т.е. малко повече от 0,5% е количеството на водата, която се влива в язовира, по отношение на изтичащата се в посока бент. " Цонево " вода. Официални обществено налични данни за това какъв брой се е свила на широчина и намаляла като дебит и скорост на течението р. Луда Камчия, спрямо времето преди 5 или 10 години, няма. Видимата разлика за последните към две години сочи, че е няколко десетки пъти.



Ръкавът на бент. " Цонево ", който официално в формалните документи към момента се води с тогавашното си име " Георги Трайков ", в региона на с. Аспарухово от ден на ден замязва на по-широка река. Чудните скали - обичано място на катерачи и фотографи са на изсъхнало към този момент месеци. Тъжната картина на изчезналата вода се добавя и от съвсем апокалиптичните гледки на оголените основи на първия от трите моста в най-западния ръкав на бент. " Цонево ".



Пресъхнал докрай, той " извади " на ярко и от дълго време потопения остарял мост над Луда Камчия, които родените след 1974 година до момента можеха да видят единствено на черно-бели фотоси. Авариен проект, който да предотврати водната рецесия, която се задава поради сериозно ниското равнище на Луда Камчия и главния язовир " Камчия ", няма.



Според месечните графици на Министерството на околната среда и водите, при започване на месец септември потребният размер вода - така наречен приложим размер, в него е бил 55.28 млн. куб. м. В началото на октомври те към този момент са 45.52 млн. куб. м., а на 13 октомври - 41.9 млн. куб. м. вода. Оттогава водата и в язовира и в изпусканата след него Луда Камчия продължава да спада. Същевременно позволената за прилагане вода за Варна месечно е към 2.5 млн. куб. м,, а за Бургас - малко над 3.5 млн. куб.м. Минимално количество вода отива и за обитаеми места в Сливенска област. Това значи, че част от водите, които не е трябвало да се употребяват, са изчезнали. Официални обществени данни къде е водата също няма.



Съдейки по справките за дневния приток и отток на язовира, от " Камчия " продължава да се оттича над 100 пъти повече вода, в сравнение с се влива. Водата в бент. " Камчия ", с този ритъм на черпене и при предстояща суха зима, сходна на предходните две, ще стигне за три месеца и половина. Доколко обаче е годна за пиянство вода на края на потребния размер, даже и минала през пречиствателна станция на 200 км., а по-късно и по тръбите, е въпрос, който за момента не получава отговор.

 



Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР